Tort Miś

źródło inspiracji: https://slodkipomysl.pl/tort-mis/

Przepis


Biszkopt ‘rzucany’ (forma śr 24 cm):

6 białek + szczypta soli (rozm. ‘L’)
190 g cukru
6 żółtek
145 g mąki pszennej
55 g skrobi ziemniaczanej

Krem czekoladowy Russel:
80 g czekolady mlecznej
130 g czekolady gorzkiej
2 jajka
60 g drobnego cukru
150 g masła, w temperaturze pokojowej
Frużelina brzoskwiniowa:

4 połówki brzoskwiń w puszce (ok 270 g)
150 ml soku z brzoskwiń + 50 ml zimnej wody
1 płaską łyżkę cukru trzcinowego (można dać pół łyżki)
1,5 łyżeczki żelatyny w proszku + 1,5 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
Krem z mlekiem skondensowanym karmelowym:
150 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej*
250 g serka mascarpone, schłodzonego
ok 100 g mleka skondensowanego karmelowego lub trochę więcej, do smaku

Do nasączenia biszkoptu:

¾ szkl wody
sok z połowy cytryny

Kakaowy krem maślany – kakaowy krem maślany:
6 białek
400 g cukru
600 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
40-80 g ciemnego kakao, dodajemy do uzyskania pożądanego koloru

Do dekoracji tortu Miś:
2 ciasteczka typu ‘Oreo’
ok 70 g białej czekolady
kilka łyżeczek oleju rzepakowego
ok 50 g gorzkiej czekolady

następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤