Tiramisu z truskawkowym musem

Przepis


Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z dojrzewającymi w słońcu, orzeźwiającymi truskawkami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych.

Składniki:

600g podłużnych biszkoptów
250g truskawek do dekoracji
kakao

Krem:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36%
4 żółtka
8 łyżek cukru pudru

Poncz:
400 ml mocnej kawy espresso
85 ml likieru amaretto
60 ml wódki
10 ml aromatu migdałowego

Mus truskawkowy:
400g truskawek
1/2 szklanka wody
1 galaretka truskawkowa

Wykonanie:

1. Krem:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę, pod koniec ubijania dodać do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone i całość delikatnie wymieszać szpatułką. Masę podzielić na 3 równe części.

2. Poncz:
Gotową kawę przelać do miseczki, dodać amaretto, wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.

3. Mus truskawkowy:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretkę i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia.

4. Na dnie formy o wymiarach 24 x 24 cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wylać tężejący mus z truskawek. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao, rozsmarować drugą część kremu, wylać resztę musu truskawkowego i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztę kremu, posypać kakao i udekorować truskawkami.

5. Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na noc.

@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤