PANCAKES GRYCZANE

Przepis


Pancakes gryczane
Kolejna propozycja na słodkie i szybkie śniadanie to delikatne pancakes gryczane w zdrowszej wersji. Smakiem przypominają biszkoptowe placuszki, pulchne i bardzo delikatne z lekką nutą gryki. Nie musisz się obawiać, że pancakes są zdominowane przez smak mąki gryczanej, ewentualnie można zamienić lub zmieszać z mąką pełnoziarnistą. Placuszki nie zawierają tłuszczu i są smażone na suchej, teflonowej patelni, przez co są mniej kaloryczne. W sumie placuszki są dość sycące, więc zjesz maksymalnie dwa i spokojnie możesz się nimi podzielić. Jak to mówią, przepisy fit są git.


Składniki na 8-10 placków

jajka 2
mleko roślinne 100 ml
miód 1-2 łyżki
mąka gryczana 8-10 łyżek
szczypta sody
szczypta proszku do pieczenia
banan, miód, żurawina, słonecznik, pestki dyni
Przygotowanie

Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy sypkie składniki mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, dokładnie mieszamy. Słoneczniki, dynię i żurawinę dodajemy według uznania.
Patelnię rozgrzewamy na średniej mocy palnika. Na jednego placuszka kładziemy niewielką ilość ciasta ( około dwie łyżki ) i smażymy na rumiany kolor z obu stron.
Pancakes układamy jeden na drugim i polewamy miodem, podajemy z owocami.
Smacznego ,


@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤