Chlebek nadziewany szpinakowym pesto

Przepis



Domowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnym szpinakiem w postaci pesto z aromatyczny czosnkiem, chrupiącymi orzeszkami to idealna propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypieki.

Składniki:

250g mąki kukurydzianej
240g mąki pszennej
7g suszonych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 jajka
100ml wody
100ml mleka
80g masła
1 łyżeczka soli morskiej
masło do wysmarowania keksówki

Pesto szpinakowe:
130g liści świeżego szpinaku
90g orzeszków ziemnych solonych
80ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
100g startej mozzarelli
2 łyżki soku z limonki
świeżo zmielony pieprz
sól

Wykonanie:

1. Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka i rozpuszczone masło oraz ciepłe mleko wymieszane z wodą. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

2. Pesto szpinakowe:
Szpinak, orzeszki, czosnek, mozzarellę, przełożyć do blendera, wlać oliwę, sok z limonki i zmiksować, doprawić solą i pieprzem.

3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 cm x 50 cm, a następnie pociąć na 28 mniejszych prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować pesto szpinakowym i ułożyć pionowo w wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 45 minut.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤