Ajerkoniakowiec

Przepis


Rewelacyjne ciasto z mocnym akcentem charakterystycznego gęstego likieru jajecznego na bazie spirytusu, cukru i delikatnej nuty aromatycznej wanilii.

Składniki:

Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 łyżeczki kakao

Masa ajerkoniakowa:
350ml ajerkoniaku
500ml śmietany 36%
5 łyżek żelatyny
1/2 wrzątku
120g masła extra
100g cukru pudru

Poncz:
1/3 wrzątku
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
40ml likieru amaretto

Żelka ajerkoniakowa:
200ml ajerkoniaku
2 czubate łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody

Dodatkowo:
450g rurki waflowe z kremem
100ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
złote perełki

Wykonanie:

1. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać do okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić i dookoła obwodu biszkoptu ułożyć rurki o różnej wysokości.

2. Poncz:
Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto. Nasączyć biszkopt.

3. Masa ajerkoniakowa:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dodać ajerkoniak, śmietanę ubitą na sztywno oraz żelatynę (namoczoną w połowie zimnej wody, a następnie rozrobioną w reszcie gorącej wody). Całość dokładnie wymieszać szpatułką tak aby się nie zważyło. Masę wylać na biszkopt z rurkami i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

4. Żelka ajerkoniakowa:
Żelatynę zalać połową zimnej wody, aby napęczniała. Następnie zalać resztą podgrzanej wody i dokładnie wymieszać. Żelatynę lekko wystudzić i dodać ajerkoniak, całość dokładnie wymieszać i wylać na masę ajerkoniakową. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

5. Dekoracja:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciasto udekorować bitą śmietaną i perełkami cukrowymi.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤