Pyszne pączki tradycyjne

Przepis


Składniki na 12 dużych pączków

Zaczyn

mleko 200 ml
drożdże piekarskie 30 g
cukier 1 łyżka
mąka 1 łyżka
Mleko lekko podgrzać do letniej temperatury, wszystkie składniki rozetrzeć na gładko, odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

Ciasto właściwe

żółtka z 3 jaj
szczypta soli
masło 60 g
mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki ( około 450 g ) typ 650
rum 2 łyżki
marmolada lub powidła
olej 1 litr
Przygotowanie

Gotowy zaczyn przelać do misy robota kuchennego, dodać wcześniej roztopione i wystudzone masło, wraz z pozostałymi składnikami. Za pomocą haka na średnich obrotach wyrobić gładkie i elastyczne ciasto przez 2-3 minuty. W przypadku wyrabiania ręcznego składniki początkowo wymieszać , następnie na stolnicy oprószonej mąką wyrabiać ciasto przez parę minut.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1-1,5 cm, pierścieniem lub rantem szklanki wykrawać krążki. Stolnicę posypać odrobiną mąki, krążki układać z zachowaniem odstępu, następnie nakryć bawełnianą ściereczką, żeby nie wyschły. Etap wzrostu ciasta zależny jest od temperatury pomieszczenia. Moje pączki wyrastały przez godzinę, muszą co najmniej podwoić swoją objętość.
Garnek do smażenia powinien być szeroki. Pączki powinny smażyć się swobodnie pływając na powierzchni, nie dotykając dna garnka. Tłuszcz rozgrzać do temperatury 175 °C, w przypadku braku termometru, należy sprawdzić na kawałku ciasta lub skórki chleba, jak szybko rumieni się ciasto. Pączki bardzo delikatnie układać na tłuszczu, smażyć z obu stron na rumiano-złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Powidła lub marmoladę przełożyć do szprycy, delikatnie z obu stron nadziać pączki niewielką ilością marmolady. Oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego,


@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤