Maślane rogaliki z truskawkami

Przepis


Domowe, pozbawione konserwantów i polepszaczy rogaliki z konfiturą z truskawek to świetna propozycja na przygotowanie słodkiego wypieku, który idealnie sprawdzi się do małej czarnej lub będzie doskonałym wyborem śniadania w wersji na słodko.

Składniki:

Ciasto:

330g mąki pszennej

1 jajko

1 żółtko

30g świeżych drożdży

125ml mleka

50g masła

70g cukru

szczypta soli

Dodatkowo:

360g konfitury truskawkowej Łowicz (1,5 słoiczka)

masło do wysmarowania formy

1 jajko rozkłócone do posmarowania

owocowa posypka

Lukier:

3 łyżki mleka

1 łyżka soku z cytryny

18 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

1. Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli. Ciasto wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić aż do wyrośnięcia.

2. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na kształt koła i pokroić na 8 trójkątów. Następnie na każdy trójkąt położyć porcję konfitury truskawkowej i zwinąć dość ciasno w rogaliki.

3. Gotowe rogaliki przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem, pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

4. Po tym czasie podrośnięte rogaliki posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 10 - 18 minut.

5. Lukier:

Do miseczki wlać mleko, dodać sok z cytryny i stopniowo dodawać cukier cały czas ucierając aż powstanie dość gęsty lukier.

6. Gotowym lukrem posmarować wierzch rogalików i udekorować posypką.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤