Rożki z masą budyniową, truskawkami i bitą śmietaną

Przepis


Rożki z półkruchego ciasta nadziewane delikatnym kremem budyniowym z nutą wanilii, mocno orzeźwiającym dżemem truskawkowym oraz aksamitną bitą śmietaną to świetna propozycja słodkiego co nie co do małej czarnej. Rożki z kremem to również jedna z najbardziej ulubionych słodkości wśród małych łasuchów.

Składniki:

Ciasto półkruche:

250ml mąki pszennej

125g masła extra

125g kwaśnej śmietany 18%

szczypta soli

Krem budyniowy:

400ml mleka

1 budyń waniliowy

1 żółtko

3 łyżki cukru

150g masła extra

Bita śmietana:

300ml śmietany 36%

1 śmietan- fix

1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

280g dżemu truskawkowego Łowicz

Wykonanie:

1. Ciasto:

Do miski miksera przesiać mąkę, dodać śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Całość zmiksować do połączenia składników, następnie przełożyć na stolnicę, dokładnie wyrobić rękoma na jednolite ciasto i owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Po tym czasie rozwałkować, lekko podsypując mąką i pokroić na paski szerokości 1,5cm.

2. Każdą foremkę do rożków wysmarować masłem i nawinąć paski ciasta. Następnie posmarować rozkłóconym białkiem i obtoczyć w cukrze. Ułożyć na blaszce i piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

3. Krem budyniowy:

Połowę mleka zagotować z cukrem, a w drugiej połowie rozrobić budyń i żółtko. Po zagotowaniu mleka z cukrem dodać mleko wymieszane z budyniem i żółtkiem. Ugotować budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu.

4. Dżem z truskawek przełożyć do rondelka, podgrzać aż do zagotowania, chwilę gotować, a następnie pozostawić do wystudzenia.

5. Każdy rożek nadziać masą budyniową, dżemem i bitą śmietaną.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤