Seromakowiec z nutą cytryny

Przepis


Idealne ciasto na świąteczny stół z chrupiącym, herbatnikowym spodem, który świetnie smakuje z aksamitną masą serowo-makową z orzeźwiającym cytrynowym akcentem. Magię Bożego Narodzenia potęguje dodatkowo słodka ozdoba świątecznej choinki na wierzchu ciasta, czyniąc je piękną dekoracją wigilijnego stołu. Seromakowiec swoim niepowtarzalnym smakiem oraz wyglądem z pewnością zachwyci naszych gości.

Składniki:

Spód:

400g herbatników blacky

170g masła extra

Masa serowo-makowa:

1kg sera w wiaderku

180g suchego maku

1 łyżka budyniu cytrynowego

150g cukru

15g cukru ze skórką cytrynową

4 jajka

100g śmietany 18%

Polewa:

5 łyżek śmietany 30%

1 łyżka masła

100g czekolady mlecznej

Dekoracja:

szablon choinka

cukier puder

Wykonanie:

1. Spód:

Herbatniki pokruszyć lub zmiksować malakserem do postaci „piasku”, dodać rozpuszczone zimne masło, dokładnie wymieszać i wyłożyć dno oraz boki tortownicy o średnicy 23cm. Wstawić do lodówki na około 30-40 minut.

2. Masa serowo-makowa:

Mak zalać wrzątkiem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie odsączyć. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem cytrynowym na puch, dodać ser z wiaderka, budyń i śmietanę. Całość dokładnie wymieszać, podzielić na dwie części, jedna powinna być nieco większa. Do mniejszej części serowej dodać mak i dokładnie wymieszać. Obie masy na przemian wylać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 60-70 minut. Po tym czasie wystudzić i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny.

3. Polewa:

Czekoladę, masło i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

4. Wierzch seromakowca polać polewą i ponownie wstawić do lodówki. Przed podaniem wierzch ciasta udekorować posypując cukrem pudrem, przy użyciu szablonu w kształcie choinki.

5. Zaprosić najbliższych, zrobić dobrą kawkę i szybko pokroić ciasto na równe kawałki :)
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤