Tort piernikowy z powidłami śliwkowymi i kremem cynamonowym

Przepis


SKŁADNIKI
Ciasto piernikowe:
150 g masła
150 g miodu
50 ml mleka
100 g brązowego cukru
3 jajka
300 g mąki pszennej
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli


Krem cynamonowy:

400 ml śmietany kremówki 36%
100 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu


Dodatkowo:

200 g powideł śliwkowych
120 ml Amaretto
cynamon do pospania

Pierniczki:
75 g miodu
75 g masła
50 g brązowego cukru
1 małe jajko
210 g mąki pszennej
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli


Lukier królewski:
1 szklanka cukru pudru
1 białko
kilka kropli soku z cytryny
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤