Piernik przekładany

Przepis


Piernik przekładany

Piernik przekładany powidłami, wilgotne i mocno aromatyczne ciasto. Jedna z obowiązkowych pozycji na liście świątecznych wypieków w tym roku. Ciasto jest wilgotne i delikatne samo w sobie, poprzez dodatnie powideł do samego ciasta. Warstwowo przełożony powidłami śliwkowymi piernik zyskuje na swojej wilgotności i smaku, obficie oblany polewą kakaową. Piernik idealny na ostatnią chwilę, gotowy do jedzenia następnego dnia.


Składniki na formę o wymiarach 25 x 35 cm

miód płynny 7 łyżek
cukier brązowy 100 g
masło 250 g
kakao 3 łyżki
przyprawa do piernika 2 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
Wszystkie składniki umieścić w rondlu, rozpuścić na małej mocy palnika mieszając co jakiś czas. Pozostawić do wystudzenia.

mąka pszenna 230 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
soda oczyszczona 1 łyżeczka
jajka 4
powidła śliwkowe 5 łyżek
ponadto powidła śliwkowe 400 g
Masę miodową zmiksować z jajkami. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, dodawać partiami stałe ucierając na średnich obrotach miksera. Powidła śliwkowe dodać na końcu, wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piernik piec w temperaturze 180 °C w czasie 30-35 minut ( do suchego patyczka ). Od razu po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić. Piernik przekroić wzdłuż na trzy blaty, przełożyć cienką warstwą powideł. Wierzch obficie pokryć polewą kakaową.

Polewa czekoladowa

masło 70 g
cukier 50 g
mleko 2 łyżki
kakao mocne 1 kopiasta łyżka
W rondlu rozpuścić masło, mleko i cukier, zagotować na małej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia cukru. Kakao dodać na końcu, wymieszać zdjąć z palnika. Podczas studzenia polewy co jakiś czas zamieszać .
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤