Kruche ciasteczka korzenne

Przepis


Kruche ciasteczka korzenne


Składniki na dwie blachy

masło 200 g
cukier puder 100 g
żółtka z 2 jaj
przyprawa korzenna 2 łyżeczki
kakao 2 łyżeczki
cynamon 1 łyżeczka
mąka pszenna 300 g, plus do podsypania
Przygotowanie

Miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy partiami wcześniej przesiany cukier puder, żółtka i miksujemy. Wszystkie składniki sypkie mieszamy ze sobą, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Ucieramy do uzyskania kruszonki, następnie przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy chwilę. Ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30-40 minut.
Przy wałkowaniu stolnicę, wałek i stempel oprószamy każdorazowo mąką. Kawałek ciasta wałkujemy na placek o grubości 3 mm i wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia z zachowaniem niewielkiego odstępu. Dodatkowo przed pieczeniem można schłodzić ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Pieczemy przez 8 -13 minut lub do zarumienienia się ciasteczek. Studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętej, metalowej puszce lub szklanym słoiku.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤