Adwentowe półksiężyce.

Przepis


Adwentowe półksiężyce.

Vanillekipferl austriackie ciasteczka w kształcie półksiężyca o migdałowym smaku z dodatkiem wanilii. Adwentowe półksiężyce pieczone w czasie Adwentu choć wspaniale smakują o każdej porze roku. Kruche, a zarazem delikatne i pyszne ciasteczka.


Składniki na około 2 blachy

masło 200 g
migdały 100 g ( użyłam całych )
żółtka z 2 jaj
mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
cukier puder 3/4 szklanki
aromat migdałowy 1 łyżeczka
ziarenka z małej laski wanilii
ponadto cukier puder z cukrem wanilinowym do posypania
*Szklanka o pojemności 270 ml

Przygotowanie:

Migdały najlepiej przygotować dzień wcześniej lub użyć gotowych, mielonych. Zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na parę minut. Następnie odcedzamy i ściągamy skórkę, dokładnie osuszamy i odstawiamy na parę godzin. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Migdały przekładamy do młynka lub malaksera i mielimy. Laskę wanilii przepoławiamy i wydrążamy ziarenka. Wszystkie składniki umieszczamy w misie malaksera i miksujemy do uzyskania zwartej kuli ciasta. Ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30-60 minut. Z ciasta odrywamy po kawałku, pozostawiając resztę w lodówce. Rolujemy wałeczek, który kroimy na kawałki o długości 4-5 cm. Następnie formujemy półksiężyce i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem niewielkiego odstępu. Pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 °C, aż się lekko zarumienią. Ciepłe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem z domieszką wanilinowego lub obtaczamy w miseczce z cukrem. Przechowujemy w metalowej puszce lub słoiku do 7-10 dni.

Smacznego.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤