Makowiec z kruszonką

Przepis


Składniki:
Ciasto półkruche:
280 g mąki pszennej
2 żółtka
1 jajko
80 g masła
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżki gęstej śmietany
30 g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
400 g zmielonego maku*
0,5-0,6 l mleka*
150-200 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
6 łyżek miodu
60 g masła
200 g rodzynek
80 g orzechów włoskich
80 g migdałów w płatkach
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
olejek migdałowy kilka kropli
3 białka
Kruszonka:
300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
150 g cukru
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤