Sernik dekadencki

Przepis


Spód:
1 paczka (około 250 g) ciastek owsianych lub pełnoziarnistych Digestive polanych czekoladą
4 - 5 pełnych łyżek masła orzechowego (około 175 g)
2 łyżki roztopionego masła lub 1 łyżka oleju roślinnego np. z orzeszków ziemnych
Masa serowa:
500 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub sera ricotta
250 g serka mascarpone
250 g kremowego słonego serka Philadelphia lub Twój Smak
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (266 g)
5 jajek
300 g białej czekolady (lub około 1/2 szklanki cukru i 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego
Wierzch:
200 g gęstej kwaśnej śmietany homogenizowanej 12 lub 18%
125 g serka Philadelphia (niekoniecznie)
3 łyżki cukru pudru
Sos tofee:
1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki płynnego miodu
1/4 szklanki masła
Dekoracja:
75 g solonych orzeszków ziemnych, mogą być w miodzie
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤