Kolorowa bułka maślana

Przepis


Składniki:

1 szklanka mleka
3 jajka
12 - 13 dag masła
1/2 szklanki cukru
4 dag drożdży
1/2 łyżeczki soli
4,5 szklanki mąki pszennej
kakao

Kruszonka:

50 g masła
3-4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru

Składniki na kruszonkę wkładamy do miski,rozcieramy palcami tworząc kruszonkę.Gotową wkładamy do lodówki.

Robimy rozczyn: Podgrzać 1/4 szkl mleka,aby było ciepłe,zalać nim drożdże,dodać 2 łyżki cukru.wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Resztę mleka zagotować z masłem oraz cukrem - ostudzić.
Wyrobić ciasto z mąki,wystudzonego mleka,soli,jajek i wyrośniętych drożdży.Odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godz,aby ciasto zwiększyło swoją objętość.
Gdy wyrośnie ciasto możemy rozwałkować - jednak jest ono bardzo plastyczne i wystarczy je rozłożyć palcami na prostokąt.Posypać kakao dość grubą warstwą na całej powierzchni i zwinąć jak roladę.Przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem - ponownie odstawić na 30 min w ciepłe miejsce.Posmarować roztrzepanym jajkiem,posypać kruszonką i wstawić na 30 min do piekarnika na 180 st.C.
@Anna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤