Tort Czekoladowy z Gruszkami

Przepis


Tort czekoladowy z gruszkami
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
100g cukru
90g mąki pszennej (użyłam tortowej)
30g kakao bez cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
Do nasączenia:
80ml kawy (zamiast kawy możemy użyć syrop po gruszkach lub wodę)
1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
150ml mleka
100g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości kakao 60%)
100g mlecznej czekolady
1 łyżka kakao
20g żelatyny
120ml zimnej wody
200g naturalnego jogurtu
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
1-2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
Dodatkowo:
3 łyżki konfitury morelowej
1 puszka gruszek w syropie (750g)
170ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
2 łyżeczki cukru pudru
2 umyte gruszki
wiórki czekoladowe do posypania
dżem żurawinowy (taki do mięs)
sok z cytryny do skropienia gruszek
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤