Ciasto Rafaello w 15 minut!

Przepis


Składniki:


kokosowa masa

2 szklanki płatków ryżowych
2 szklanki mleka* + 2 szklanki wody
niepełna szklanka wiórków kokosowych
2-3 łyżki oleju kokosowego
7-8 łyżek drobnego cukru pudru lub innego słodzidła

spód

ok 1,5 szklanki płatków pełnoziarnistych* (u mnie Sante Fit)
2 łyżki oleju kokosowego
odrobina mąki (u mnie ryżowa)
*możecie użyć dowolnego musli, najlepiej z suszonymi owocami


Przygotowanie:


Masa kokosowa. Płatki ryżowe wsypujemy do garnuszka i zalewamy dwiema szklankami ciepłej wody, zagotowujemy. Gdy płatki wchłoną częściowo wodę, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy. Na tym etapie dodajemy również olej kokosowy i dosypujemy wiórki kokosowe, ponownie zagotowujemy. Pod koniec słodzimy i ponownie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Spód. Płatki pełnoziarniste drobno rozkruszamy, łączymy z roztopionym olejem kokosowym i odrobiną mąki. Wykładamy i dociskamy na dnie formy (najlepiej mała, kwadratowa) wyłożonej folią aluminiową/papierem do pieczenia. Na przygotowanym spodzie wylewamy kokosową masę, delikatnie rozprowadzamy i wyrównujemy. Oprószamy odrobiną wiórków kokosowych i odstawiamy do lodówki na min. godzinę przed podaniem.

@Wiktoria
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤