Rogale Świętomarcińskie - Krok Po Kroku

Przepis


kładniki na około 10-12 rogali

Na ciasto półfrancuskie:

500 g mąki pszennej
200 ml lekko ciepłego mleka
60 g cukru
60 g masła roztopionego i ostudzonego
2 żółtka
10 g świeżych drożdży
szczypta soli
150 g masła (zamrożonego)


Na masę makową:

200-250 g białego maku
120 g cukru
100 g miodu
50 g migdałów
20-30 g rodzynek
40 g masła
1 łyżka skórki pomarańczowej
2 białka
100 g zmielonych biszkoptów
parę kropel aromatu migdałowego


Lukier:

1 szkl cukru pudru
sok z połówki cytryny
1-2 łyżki ciepłej wody


Dodatki:

do obsypania rogali posiekane migdały lub orzechy
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤