Rolada kakaowa z jabłkami

Przepis


Puszyste ciasto biszkoptowe nadziane pysznymi jabłkami z nutą cynamonu.


Ciasto biszkoptowe na formę o wymiarach 32 x 42 cm

duże jajka wiejskie 4
cukier kryształ 90 g
mąka pszenna 70 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
kakao 25 g
szczypta soli
Nadzienie

jabłka 1 kg
cynamon 1 łyżka
cukier 3-4 łyżki
żelatyna 2 łyżeczki + odrobina wody
Przygotowanie

Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w kostkę i smażymy do miękkości z dodatkiem cukru. Smażymy do momentu odparowania płynu. Żelatynę zalewamy odrobiną wody i odstawiamy do napęcznienia. Rozpuszczamy w mikrofali przez parę sekund. Następnie dodajemy do gorących jabłek cynamon, żelatynę i w zależności od jabłek dodatkową ilość cukru ( wg uznania ), mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Jabłka studzimy i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 °C, arkusz papieru do pieczenia wykładamy na płaską blaszkę. Oddzielamy żółtka od białek ( jajka wcześniej sparzone i w temperaturze pokojowej). Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Kiedy białka trzymają się ścian naczynia zaczynamy partiami dodawać cukier stale ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki z proszkiem do pieczenia mieszamy ze sobą i przesiewamy. Składniki sypkie dodajemy partiami do ubitych jaj i mieszamy bardzo delikatnie, ręcznie za pomocą łopatki. Masę biszkoptową przekładamy na blaszkę formując prostokąt, wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez 15-18 minut. Od razu po upieczeniu biszkopt przekładamy na szmatkę bawełnianą, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy wraz z ręcznikiem w roladę. Tak zawinięte ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Schłodzone jabłka wykładamy na ciasto biszkoptowe, zwijamy roladę i ponownie chłodzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego,
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤