Szarlotka bezglutenowa

Przepis


Szarlotka bezglutenowa

Będąc na diecie bezglutenowej nie musimy wyrzekać się pysznych wypieków. Jeśli nie jesteś na diecie eliminacyjnej, również zachęcam do upieczenia tej wersji ciasta. Szarlotka bezglutenowa, delikatna i aromatyczna na bazie mąk bezglutenowych. Pyszne i słodkie jabłka z dużą ilością cynamonu i rodzynek. Typowy jesienny klasyk, a podana na ciepło w towarzystwie ulubionych lodów zadowoli nie jednego łasucha.


Składniki na formę o wymiarach 25 x 30 cm

jajka 4
olej kokosowy 200 g
cukier lub ksylitol 1/2 szklanki
mąka ryżowa 100 g ( 1 szklanka )
mąka ziemniaczana 50 g ( 1/2 szklanki )
mąka kukurydziana, gryczana lub sojowa 80 g użyłam sojowej
proszek do pieczenia 1 łyżeczka bezglutenowy
jabłka 4-6
gruszka 1-2
rodzynki wg uznania, opcjonalnie
cynamon 2 łyżki
cukier wanilinowy 30 g
woda 100 ml
cukier puder do posypania opcjonalnie
Przygotowanie

Jabłka, gruszki myjemy, osuszamy. Obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy z grubsza w kostkę. Następnie owoce przekładamy do garnka, dodajemy rodzinki, cynamon, cukier wanilinowy i zalewamy odrobiną wody. Smażymy do miękkości, często mieszając. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Wszystkie składniki sypkie mieszamy ze sobą. Dodajemy olej kokosowy i rozkłócone jajka. Mieszamy do połączenia składników, zagniatamy krótko. Ciasto dzielimy na dwie części z czego jedną większą z przeznaczeniem na spód szarlotki. Drugą cześć ciasta mrozimy przez 30 minut. Wyklejamy ciastem spód natłuszczonej formy i zapiekamy przez 10 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 200 °C. Na spód ciasta wykładamy jabłka, ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Pieczemy przez 20 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni. odstawiamy do całkowitego wystygnięcia lub podajemy na ciepło z lodami.
Smacznego,
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤