Rogale Marcińskie

Przepis


SKŁADNIKI
Ciasto półfrancuskie:

450 g mąki pszennej
14 g suchych drożdży (2 saszetki)*
3 łyżki cukru
½ łyżeczki soli
250 ml mleka
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
230 g masła


Nadzienie z białego maku:

300 g białego maku
100 g orzechów włoskich
100 g całych migdałów
100 g mielonych migdałów lub startego marcepanu
¾ szklanki cukru pudru
3 łyżki miodu
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
½ łyżeczki cynamonu
kilka kropli olejku migdałowego
1-2 łyżki śmietany 18%


Do posmarowania:

1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%


Lukier:

¾ szklanki cukru pudru
sok z ½ cytryny
2-3 łyżki wrzątku


Dodatkowo:

50 g orzechów włoskich
50 g migdałów
25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤