Dżem z dyni

Przepis


Dżem z dyni

W ostatnim czasie na blogu pojawiło się dużo przepisów z dynią. Jakże mogło zabraknąć pysznego dżemu z dyni z dodatkiem odrobiny cynamonowo-cytrusowej nuty. Słodki o delikatnej konsystencji, z nieco wyczuwalnym włóknem miąższu dyni. Pyszny dodatek do maślanych rogali lub drożdżowej chałki. Odrobina słonecznej jesieni zamknięta w słoikach.


Składniki na 3 słoiczki

dynia prowansalska 1/2 średniej wielkości
woda 1 szklanka
cukier kryształ 1/2- 2/3 szklanki
cynamon 1 łyżeczka
kora cynamonu
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:

Dynię szorujemy, osuszamy. Następnie przepoławiamy i usuwamy pestki. Następnie kroimy w mniejsze kawałki i obieramy ze skóry. Całość przekładamy do garnka z grubym dnem. Dynię zalewamy wodą, dodajemy korę cynamonu, połowę cukru i dusimy pod przekryciem. Kiedy zmięknie rozgniatamy ją tłuczkiem do ziemniaków, gotujemy bez przykrywki, aby odparować nadmiar płynu. Dodajemy pozostałą ilość cukru, sok z cytryny i cynamon gotujemy mieszając dość często. Dynię można dodatkowo zmiksować jeśli chcemy uzyskać gładszą konsystencję dżemu. Gotujący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zamknięte słoiki układamy na szmatce dnem do góry i tak pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤