Muffiny dyniowe z pomarańczą i czekoladą

Przepis


Muffiny dyniowe z pomarańczą i czekoladą

Pyszne muffiny dyniowe z intensywnym aromatem pomarańczy, pachną obłędnie ! Nadziane kawałkami ulubionej czekolady, a przy jesiennej chandrze to dodatek obowiązkowy ! Muffiny są wilgotne, mięciutkie, bardzo aromatyczne. Wspaniałe na drugie śniadanie do pracy, szkoły lub podwieczorek. Polecam.


Składniki na 12 sztuk

puree z 1/4 małej dyni
jogurt naturalny 120 ml
jajka 2
mąka 1 i 2/3 szklanki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 60 ml
skórka z otartej pomarańczy
cynamon 1/2 łyżeczki
czekolada 100 g
Składniki w temperaturze pokojowej, szklanka o pojemności 270 ml

Przygotowanie:

Składniki sypkie przesiewamy. Owoc pomarańczy zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 minuty, następnie ścieramy skórkę. Puree z dyni mieszamy z jogurtem, jajkami, olejem. Łączymy składniki sypkie z mokrymi. Czekoladę siekamy w drobną kostkę i dodajemy do ciasta. Formę na muffiny wykładamy papilotkami, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 °C. Ciasto wykładamy do 2/3 wysokości papilotek. Pieczemy przez 20-25 minut, studzimy na kratce.

Smacznego.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤