Ciasto Pawełek

Przepis


Biszkopt kakaowy:
120 g mąki pszennej tortowej
35 g kakao
6 dużych jajek
220 g cukru ( 1 szklanka )
Krem budyniowo - maślany z batonikami "Pawełek":
500 ml mleka
3 żółtka
2 łyżki cukru
opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
3 czubate łyżki mąki pszennej ( łyżka o pojemności 15 ml )
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ( łyżka o pojemności 15 ml )
3 batony "Pawełek" o smaku toffi + 3 łyżki mleka
250 g masła, w temperaturze pokojowej
Nasączenie:
1/3 szklanki świeżo zaparzonej kawy + 1/3 szklanki wódki, może być również odpowiednio: likier kawowy + woda, a w wersji bezalkoholowej sama kawa ( 2/3 szklanki ), niezbyt mocna
Ponadto:
5 - 6 łyżek powideł śliwkowych
Polewa toffi:
3/4 szklanki cukru trzcinowego Demerara
90 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
90 g masła
szczypta soli
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤