Szarlotka bezglutenowa

Przepis


Szarlotka bezglutenowa

Będąc na diecie bezglutenowej nie musimy wyrzekać się pysznych wypieków. Jeśli nie jesteś na diecie eliminacyjnej, również zachęcam do upieczenia tej wersji ciasta. Polecam, delikatną i aromatyczną szarlotkę na bazie mąk bezglutenowych. Pyszne i słodkie jabłka z dużą ilością cynamonu i rodzynek. Typowy jesienny klasyk, a podana na ciepło w towarzystwie ulubionych lodów zadowoli nie jednego łasucha.


Składniki na formę o wymiarach 25 x 30 cm

jajka 4
olej kokosowy 200 g
cukier lub ksylitol 1/2 szklanki
mąka ryżowa 100 g ( 1 szklanka )
mąka ziemniaczana 50 g ( 1/2 szklanki )
mąka kukurydziana, gryczana lub sojowa 80 g użyłam sojowej
proszek do pieczenia 1 łyżeczka bezglutenowy
jabłka 4-6
gruszka 1-2
rodzynki wg uznania, opcjonalnie
cynamon 2 łyżki
cukier wanilinowy 30 g
woda 100 ml
cukier puder do posypania opcjonalnie
Przygotowanie

Jabłka, gruszki myjemy, osuszamy. Obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy z grubsza w kostkę. Następnie owoce przekładamy do garnka, dodajemy rodzinki, cynamon, cukier wanilinowy i zalewamy odrobiną wody. Smażymy do miękkości, często mieszając. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Wszystkie składniki sypkie mieszamy ze sobą. Dodajemy olej kokosowy i rozkłócone jajka. Mieszamy do połączenia składników, zagniatamy krótko. Ciasto dzielimy na dwie części z czego jedną większą z przeznaczeniem na spód szarlotki. Drugą cześć ciasta mrozimy przez 30 minut. Wyklejamy ciastem spód natłuszczonej formy i zapiekamy przez 10 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 200 °C. Na spód ciasta wykładamy jabłka, ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Pieczemy przez 20 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni. odstawiamy do całkowitego wystygnięcia lub podajemy na ciepło z lodami.
Smacznego,
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤