Chlebek arabski z czarnuszką

Przepis


3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
jajko
1 łyżka mleka
czarnuszka
W misce połącz ze sobą mąkę, sól, cukier i drożdże. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę. Zagnieć ciasto i przełóż je do czystej miski wysmarowanej olejem.
Przykryj ściereczką i odstaw na ok.1 godzinę.
Następnie ciasto podziel na ok. 10 części. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę, a następnie rozwałkuj na cienki placek.
Tak przygotowane chlebki wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 minut. Jajko oraz mleko roztrzep widelcem i posmaruj chlebki. Następnie posyp czarnuszką.
Tak przygotowane chlebki piecz w 180 C. przez ok. 15 minut.
Chlebki powinny mieć ładny,złoty kolor.
@Ewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤