Kruche z budyniową pianką i malinami

Przepis


Składniki na formę o wymiarach 25 x 25 cm
Ciasto kruche

mąka pszenna 350_380 g około 2,5 szklanki
cukier puder 80 g około pół szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
szczypta soli
margaryna 150 g
smalec 35_40 g
żółtka z 4 jaj
Budyniowa pianka

białka z 4 jaj
cukier kryształ 2/3 szklanki
budyń śmietankowy 2 x 40 g
olej słonecznikowy 120 ml
świeże maliny 250-300 g

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem, mieszamy. Dodajemy posiekaną margarynę i smalec. Wszystkie składniki siekamy z grubsza i rozcieramy palcami do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy żółtka, początkowo siekamy, a potem ciasto zagniatamy. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części, z czego jedną nieco większą z przeznaczeniem na spód ciasta. Chłodzimy w zamrażarce przez około godzinę.
Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy piana trzyma się ścian naczynia dodajemy partiami cukier, stale ubijając, aż do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy suchy budyń i olej, miksujemy do połączenia składników na najniższych obrotach.
Formę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ścieramy na tarce o grubych oczkach większą część ciasta. Przekładamy budyniową piankę, wyrównujemy. Następnie układamy maliny. Drugą część ciasta ścieramy na owoce. Pieczemy około 45 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤