Ciasto migdałowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Przepis


Składniki na formę 24/24 cm
4 jajka
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
15 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru z wanilią Dr.Oetker
½ łyżeczki ekstraktu z migdałów Dr.Oetker
100 ml mleka
70 g zmielonych migdałów
Szczypta soli
7 sztuk dużych fioletowych śliwek np. węgierki

Kruszonka:
½ szklanki mąki pszennej
3 łyżki brązowego cukru z cynamonem (użyłam Diamant)
3 dag masła

Jak wykonać ?
Ciasto zaczynam od przygotowania kruszonki:
Mąkę mieszam z brązowym cukrem, dodaję wiórki pokrojonego zimnego masła, prosto z lodówki, rozcieram palcami aż powstanie kruszonka. Wkładam do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą być o temp pokojowej.
Mąkę pszenną mieszam z mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia oraz szczypta soli.
Miękkie masło przekładam do miski, wsypuję cukier i cukier z wanilią i miksuję na puch, stopniowo nie przerywając ucierania wbijam po jednym jajku, każde kolejne gdy poprzednie się połączy. Wlewam mleko oraz wsypuję partiami mąkę, gdy ciasto będzie zmiksowane i gęste, wykładam na wyłożoną pergaminem kwadratową blaszkę, wygładzam łyżką, układam pokrojone na mniejsze kawałki umyte wcześniej i osuszone śliwki, posypuję kruszonką. Piekę około 50 minut w temp 180*c.
Studzę przy uchylonych drzwiczkach.
Słodkich wypieków!
@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤