Keks na białkach

Przepis


Składniki:
- 300 ml białek
- szczypta soli
- 3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 olejek zapachowy (cytrynowy)
- ulubione bakalie (rodzynki, suszone morele, ananasy i żurawina) lub małe opakowanie gotowej mieszanki keksowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Wykonanie:
1. Do białek dodać szczyptę soli. Ubić na białą, lśniącą pianę dodając partiami cukier.
2. Mąkę tortową i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
3. W miseczce połączyć składniki mokre: mleko, olej i olejek zapachowy.
4. Do ubitej piany z białek stopniowo, na przemian wsypywać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlewać składniki mokre. Delikatnie mieszać drewnianą kopyścią.
5. Bakalie oprószyć mąką ziemniaczaną, dodać do ciasta i wymieszać.
6. Dwie foremki keksówki o wymiarach 11 x 21 cm posmarować margaryną i oprószyć mąką lub bułką tartą. Ciasto wlać do foremek i piec w 180 stopniach około 45 minut.
7. Upieczony keks oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem*.

* Lukier cytrynowy:
2 łyżeczki soku z cytryny
cukier puder ok. 1/2 szklanki

Wszystkie składniki dokładnie utrzeć.
@Ilona
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤