Czekoladowo-piernikowa rozkosz

Przepis


Składniki:
Biszkopt czekoladowy:

4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki ciemnego kakao
szczypta soli
Biszkopt jasny:

3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Masa waniliowa z amaretto:

500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
500 g serka mascarpone
1 laskę wanilii
3 łyżki cukru pudru
1 łyżkę likieru Amaretto (opcjonalnie)
Mus czekoladowy:

100 g ciemnej czekolady 64% kakao
250 g sera mascarpone
350 ml zimnej śmietanki 36% lub 30%
1 śmietan-fix
1/2 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:

polewa czekoladowa (z czekolady deserowej)
1/2 dżemu wiśniowego lub czarnej porzeczki
200 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
250 g mascarpone
1 łyżka nutelli
pierniki nadziewane w białej czekoladzie Toruńskie Kopernik
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤