Placuszki twarogowe bezglutenowe

Przepis


Składniki na 2 porcje

ser twarogowy tłusty lub półtłusty 250 g
jajko
cukier, ksylitol 2-3 łyżki
cukier z prawdziwą wanilią lub ziarenka z połowy laski
mąka ryżowa 4-6 łyżek
mąka kukurydziana do obtoczenia placuszków
olej kokosowy do smażenia
owoce do podania
cukier puder do posypania opcjonalnie
Przygotowanie

Twaróg blendujemy z jajkiem. Dodajemy pozostałe składniki cukier, wanilię i mąkę ryżową, dokładnie mieszamy ze sobą. Masa serowa powinna mieć na tyle gęstą konsystencję, aby móc je formować. Przy użyciu np. gałkownicy nakładamy porcję do miseczki z mąką kukurydzianą i bardzo delikatnie obtaczamy tak, aby masa była dokładnie pokryta. Olej kokosowy rozgrzewamy na patelni, kładziemy placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło z ulubionymi owocami.

Smacznego
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤