Jagodzianki

Przepis


1/2 kg mąki pszennej

25 g świeżych drożdży

250 ml ciepłego mleka

100 g masła

4 żółtka

1 jajko

120 g cukru pudru

Ponadto:

400 g świeżych jagód

żółtko + łyżka mleka

Drożdże rozkruszamy, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz 125 ml ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypujemy do dużej miski, wlewamy rozczyn, dodajemy jajko, żółtka, cukier puder, stopione i przestudzone masło oraz resztę mleka. Mieszamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na mniej więcej 14 kawałków. Każdy kawałek ciasta delikatnie rozklepujemy na placek następnie na środku nakładamy 1-1,5 łyżki jagód i sklejamy boki formując bułeczkę. Gotową kładziemy łączeniem do dołu. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.
@Joanna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤