Jogurtowa pianka z owocami

Przepis


Składniki na biszkopt :

6 jaj
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżka octu
3 łyżki oleju
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na piankę jogurtową:

3 opakowania jogurtu naturalnego Zott (370 g każdy )
3 śnieżki (bita śmietana w proszku)
3 galaretki - użyłam truskawkowej

Dodatkowo:

Dowolne owoce - użyłam 1 kg truskawek
2 galaretki - użyłam truskawkowej
Wykonanie :

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając cukier. Następnie żółtka mieszamy z łyżką octu i powoli dodajemy do białek. Dodajemy olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Dużą, prostokątną formę do pieczenia ciasta wykładamy pergaminem i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40-45 minut. Następnie wyjmujemy biszkopt i rzucamy nim trzykrotnie o podłogę z wysokości ok. 50 cm - dzięki temu nie opadnie. Po ostygnięciu przekrawamy biszkopt na dwa blaty.
Pierwszy blat umieszczamy w formie do pieczenia ciasta wyłożonej folią spożywczą i papierem do pieczenia. 3 galaretki rozpuszczamy w jednej szklance wrzątku i studzimy. Jogurty ubijamy z śnieżkami na wysokich obrotach przez około 5 minut. Pod koniec ubijania wlewamy chłodną galaretkę. Gdy tylko składniki się połączą 2/3 pianki przelewamy na ciasto. Wrzucamy do niej połowę truskawek. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzch wylewamy pozostałą część pianki i układamy resztę truskawek. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Pozostałe dwie galaretki przyrządzamy według przepisu na opakowaniu, studzimy i wylewamy na wierzch ciasta. Odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Do ciasta doskonale nadają się również borówki, jagody, brzoskwinie czy winogrona.
@Monika
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤