Sernikobrownies z truskawkami i migdałami - Swiatciast.pl

Sernikobrownies z truskawkami i migdałami

Przepis


Ciasto na formę o wymiarach 22 x 30 cm

gorzka czekolada 200 g
masło 90 g
cukier kryształ 2/3 szklanki
mąka pszenna 100 g
jajka 4
skórka z połowy cytryny + sok z cytryny 1 łyżeczka
Masa serowa

ser twarogowy 400 g
jajka 2
cukier puder 70 g
cukier wanilinowy 16 g
aromat migdałowy
skrobia ziemniaczana 1 łyżka
ponadto truskawki, posiekane migdały

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 °C. Formę natłuszczamy i oprószamy kaszą manną. Szklaną miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Masło i połamaną czekoladę umieszczamy w misce, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając co jakiś czas. Oddzielamy żółtka od białek ( jajka wcześniej sparzone, w temperaturze pokojowej ). Białka ubijamy na sztywną pianę. Partiami dodajemy pół szklanki cukru, a pozostałą ilość ucieramy z żółtkami na jasną, puszystą masę. Białka łączymy z żółtkami, uprzednio zmniejszając obroty miksera. Kiedy masa czekoladowa nieco ostygnie wlewamy cienką strużką do masy jajecznej, stale miksując na najniższych obrotach miksera. Mąkę przesiewamy, dodajemy do ciasta i mieszamy ręcznie. Do masy czekoladowej dodajemy odrobinę soku z cytryny i startą skórkę.
W drugiej misce umieszczamy ser twarogowy, jajka, cukier wanilinowy, aromat i cukier puder. Za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę. Na końcu dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Naprzemienne wykładamy obie masy tworząc kleksy i tak, aby na wierzch pozostało nieco więcej masy czekoladowej, którą wykańczamy górę ciasta, wyrównujemy i rozmazujemy patyczkiem tworząc esy-floresy. Na wierzch ciasta wykładamy parę pokrojonych w kostkę truskawek i posiekane migdały. Pieczemy przez 25-30 minut.
Smacznego.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

Bananowa Randka HIT LATA!

Zobacz również te inspiracje:

następna inspiracja ➤

Sprawdź nas na facebooku: