Ciasto kruche z porzeczkami i lekką bezą

Przepis


Ciasto:

160 g mąki pszennej
160 g mąki krupczatki
160 g masła
5 żółtek
2 łyżki cukru pudru
skórka starta z cytryny
szczypta proszku do pieczenia

Beza:

5 białek
1 szklanka cukru
szczypta soli
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Ponadto:

ok 600 g czerwonej porzeczki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
bułka tarta

Obie mąki mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia,siekamy razem z zimnym masłem,żółtkami i skórką z cytryny - zagniatamy. Owijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 1/2 godz.
Formę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia,wykładamy ciasto i pieczemy ok 20 min w 180 st.C.

Ubijamy białka ze szczyptą soli aż powstanie sztywna piana.Dodajemy po łyżce cukru i długo miksujemy,aż piana zrobi się lśniąca. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy,aż się rozpuści.

Po upieczeniu spód posypujemy bułką tartą i wykładamy umyte i osuszone porzeczki obtoczone w mące ziemniaczanej.Owoce przykrywamy pianą.

Ciasto pieczemy 20 min w 180 st.C,następnie wyłączyć piekarnik a ciasto w nim zostawić na 15 min,by beza się wysuszyła. Wyjąć ciasto po upływie tego czasu i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto najlepiej kroi się ząbkowanym nożem gdy ciasto jest już zimne.
@Anna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤