Ciasto ucierane na jogurcie z owocami i kruszonką

Przepis


Składniki na formę o wymiarach

jajka 6 ( M )
cukier kryształ 150 g
jogurt grecki naturalny 250 g
olej rzepakowy 100 ml
mąka tortowa 150 g
mąka krupczatka 100 g
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
soda oczyszczona 1/2 lub 1 płaska łyżeczka
cukier wanilinowy 16 g
owoce np. rabarbar + 2 łyżki cukru, nektarynka
kruszonka
Przygotowanie:

Rabarbar myjemy, obieramy z grubych włókien, odcinamy końce. Następnie kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Rabarbar odstawiamy na 10-20 minut, aż puści sok. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 °C.
Składniki tj. jajka, jogurt w temperaturze pokojowej. Całe jajka ucieramy z cukrem do białości na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy po łyżce jogurt, stale miksujemy zmniejszając obroty miksera. Olej wlewamy cienką strużką. Składniki sypkie mieszamy ze sobą i przesiewamy przez sitko. Dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy na najniższych obrotach miksera.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do foremki, na wierzch układamy odciśnięty rabarbar i pokrojoną w plastry brzoskwinię lub nektarynkę. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy przez około 25-30 minut ( do suchego patyczka ).
Smacznego.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤