Knedle z truskawkami bezglutenowe

Przepis


Bezglutenowe knedle z truskawkami to kolejna propozycja dla osób zmagających się z dietą bezglutenową. Jeśli nie macie gotowego koncentratu mąk Schär z powodzeniem sprawdzi się mieszanka mąki ryżowej ze skrobią ziemniaczaną, a jej ilość zależna jest od rodzaju ziemniaków. Knedle okazały się mięciutkie i bardzo delikatne, smakiem nie odbiegały od tych tradycyjnych, a w mojej ocenie szczerze mogę przyznać, że były smaczniejsze. Podane z sezonowymi owocami i jogurtem to wymarzony obiad w letnie popołudnie.


Składanki na 3 porcje

ziemniaczki 800 g
koncentrat mąk Schär 4 kopiaste łyżki
jajko
truskawki lub maliny
śmietana 2 łyżki
jogurt typu greckiego 3 łyżki
cukier 2 łyżki
Przygotowanie

Ziemniaki obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie. Następnie jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia. Ziemniaki odstawiam do wystudzenia. Truskawki myję i usuwam szypułki. Ziemniaki mieszam z jajkiem i mąką. Z ciasta formuję kawałek lekko docisnąć w kształt placuszka z wgłębieniem, nakładam truskawkę i dokładnie zlepiam formując kulkę. W razie potrzeby dłonie oprószam mąką, gdy ciasto się lepi. Knedle lekko obtaczam w mące lub skrobi ziemniaczanej, układam na stolnicy. Gotuję partiami do 5 minut, delikatnie mieszając ( gotowanie zależy od wielkości knedli, najlepiej spróbować jednego ). Śmietanę mieszam z jogurtem i cukrem, odstawiam na parę minut aby cukier się rozpuścił. Podaję z kleksem słodkiej śmietany lub ulubionymi owocami.
Smacznego,
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤