Tiramisu z truskawkami

Przepis


Składniki:
4 żółtka jaj
3/4 szkl cukru
250 g mascarpone
200 g biszkoptów podłużnych
200 świeżych truskawek
1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
200 ml gorącej wody
1 łyżeczka ciemnego kakao
tortownica o śred. 26 cm
Przygotowanie:
Kawę przesypujemy do miseczki i wlewamy gorącą wodę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki myjemy, 6 dużych i ładnych truskawek odkładamy do dekoracji a od reszty odcinamy szypułki i kroimy je w plasterki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy. Żółtka przelewamy do dużej miski, dosypujemy cukier i ubijamy mikserem na kogel-mogel. Później dokładamy po łyżce mascarpone i miksujemy aż nie będzie grudek. Biszkopty moczymy w zimnej kawie ( 2 sekundy na 1 biszkopt) i układamy ściśle na dnie tortownicy. Na biszkoptach rozsmarowujemy równo 6 łyżek masy serowej. Na kremie układamy obok siebie plasterki truskawek, lekko wciskając je w krem. Na kremie układamy kolejną warstwę biszkoptów namoczonych kawą. Na ciastkach rozsmarowujemy resztę kremu i wyrównujemy go. Posypujemy kakao. Odłożone truskawki kroimy na pół razem z szypułką i układamy na cieście. Wstawiamy do lodówki.

@Slodko
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤