Sernik waniliowy z musem truskawkowym

Przepis


Oto sernik, za którym przepada cała moja rodzina. Ja lubię go za to, że jest zwarty, konkretny, syty, a dzięki musowi niebiańsko słodki i wykwintny – taki jak lubię J Jeśli chodzi o mnie, to bez wątpienia jestem smakoszem wszelkiego rodzaju serników.

Miłość do nich rozkwitła 10 lat temu, kiedy przebywałam w Wielkiej Brytanii i pracowałam w jednej z prestiżowych i jednocześnie historycznych restauracji nad Tamizą. Tam też miałam możliwość wypróbowania mnóstwa angielskich – i nie tylko – smakołyków. Sernik był hitem ówczesnej restauracji. Od tego czasu w moim sercu zapaliła się miłość do serników, a ten przepis jest jednym z moich ulubionych. Także szczerze polecam i zachęcam do wypróbowania ;)

SKŁADNIKI NA SPÓD:

170 g ciastek pełnoziarnistych, np. typu digestive
60 g roztopionego masła
Ciastka dokładnie pokruszyć blenderem/malakserem lub przy pomocy wałka (wkładamy wtedy ciastka do mocnego woreczka i mocno uderzamy w nie kilkakrotnie wałkiem). Wymieszać z roztopionym masłem, by powstała masa o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Masę ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać. Schłodzić przez minimum 30 minut w lodówce.
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ ( wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)

500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
2 jajka ( ja użyłam swojskich, z wolnego wybiegu, wtedy sernik ma ładną barwę)
pół szklanki śmietany kremówki 36%
3 łyżki soku z cytryny
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/ olejku waniliowego

DODATKOWO:

Ok. 200 g - 250 g truskawek (można użyć także malin)
Cukier puder

więcej na blogu >>>
@Marcelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤