Knedle serowe z truskawkami

Przepis


Składniki na 2-3 porcje

ser twarogowy 250 g
mąka pszenna 130 – 180 g
cukier 2 łyżki
jajka 2
szczypta soli
skrobia ziemniaczana
ponadto

truskawki 12-14 sztuk
śmietana 18 % 2 łyżki
cukier 1-2 łyżeczki
sos truskawkowy

truskawki 200 g
cukier puder 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
Przygotowanie

Sos truskawkowy : Truskawki myję i odcinam szypułki, a następnie kroję na mniejsze kawałki. Całość umieszczam w rondlu i zasypuję cukrem pudrem. Kiedy owoce puszczą sok podgrzewam na małym ogniu mieszając co jakiś czas, aż truskawki się rozpadną. Masło dodaję na samym końcu następnie po jego rozpuszczeniu rondel zdejmuje z palnika i odstawiam do wystudzenia. Sos miksuję na gładko za pomocą blendera. Z czasem stygnięcia sos będzie gęstniał.
Truskawki myję i odcinam szypułki, osuszam. Ciasto: Ser biały przeciskam przez praskę, dodaję cukier i żółtka, mieszam. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Następnie partiami dodaję masę serową, miksuję do połączenia składników. Mąkę przesiewam i mieszam do połączenia. Ciasto przekładam na stolnicę oprószoną mąką, zagniatam i formuję wałeczek. Dzielę na równe porcje następnie każdy kawałek lekko dociskam w kształt placuszka z wgłębieniem, nakładam truskawkę i dokładnie zlepiam formując kulkę. W razie potrzeby dłonie oprószam mąką, gdy ciasto się lepi. Układam na stolnicy przygotowane do gotowania knedle, oprószam niewielką ilością skrobi ziemniaczanej. Knedle wrzucam na wrzącą wodę, gotuję do 4-5 minut od wypłynięcia, delikatnie mieszam. Czas gotowania zależy od wielkości knedli – najlepiej spróbować jednego. Śmietanę mieszam z cukrem. Knedle podaję na sosie truskawkowym z kleksem śmietany.
Smacznego,
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤