Torcik Truskawkowe marzenie

Przepis


Torcik Truskawkowe marzenie
Schłodzony torcik na biszkopcie nasączonym migdałowym likierem, z mocno truskawkowym musem i kremem stracciatella z kawałkami czekolady to moja propozycja na sezonowe ciasto do letniej kawusi.
Z okazji 3 rocznicy, jubileuszu Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie życzę dalszego, owocnego rozwoju, pysznych pomysłów, szerokich inspiracji i ciekawych, smacznych powalających przepisów. Polecam Torcik truskawkowe marzenie, który idealnie pasuje na 3 urodziny. Zapraszam do odwiedzenia
www.akademiakulinarnawhirlpool.pl oraz www.marcoghia.pl .
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
szczypta soli
Masa stracciatella:
500g białego sera w wiaderku
500ml śmietany 36%
5 płaskich łyżek żelatyny
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru pudru
150g mlecznej czekolady
Mus truskawkowy:
400g świeżych truskawek
2 galaretki truskawkowe
1 szklanka wrzątku
Poncz:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki wrzątku
40ml likieru amaretto
20ml spirytusu
Dodatkowo:
200g herbatników w czekoladzie o kształcie serca
wiórki kokosowe
Wykonanie:
1.Biszkopt:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać do okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
2. Mus truskawkowy:
Galaretki rozpuścić we wrzątku. Truskawki zblendować blenderem, dodać rozpuszczone galaretkę i zagotować (nie gotować). Mus wystudzić i wlać do formy o średnicy 25cm, wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
3.Masa stracciatella:
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić drobno nożem. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ubitą na sztywno śmietanę oraz żelatynę (namoczoną w połowie mleka a następnie rozrobioną w reszcie podgrzanego mleka). Następnie dodać startą czekoladę i całość dokładnie wymieszać.
4. Poncz:
Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto i spirytusem.
5. Biszkopt przełożyć do okrągłej formy, nasączyć ponczem a cały obwód formy obłożyć herbatnikami z czekolady. Następnie wylać połowę masy stracciatella, wstawić do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie ułożyć stężały mus truskawkowy i wylać pozostałą masę stracciatella, wygładzić wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤