Tęczowe ciasto z orzeźwiającym kremem cytrynowym

Przepis


Tęczowe ciasto z orzeźwiającym kremem cytrynowym

Efektowne, kolorowe ciasto z tęczowym biszkoptem przełożonym orzeźwiającym cytrynowym kremem, polane delikatną słodką czekoladą i posypane chrupiącą kolorową posypką z pewnością sprawdzi się na każdym przyjęciu urodzinowym z udziałem najmłodszych.
Składniki:
Ciasto:
7 jajek
1 szklanka cukru
18 łyżek oleju
13 łyżek wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 szklanki mąki pszennej
barwniki spożywcze - czerwony, zielony, żółty i niebieski
Krem cytrynowy:
2 budynie śmietankowe
500ml mleka
60ml soku z cytryny
1 galaretka cytrynowa
140g cukru
150g masła extra
Polewa czekoladowa:
60g czekolady mlecznej
2 łyżki śmietany 30%
1 łyżki masła
Polewa biała:
60g czekolady białej
2 łyżki śmietany 30%
1 łyżki masła
kolorowa posypka
Wykonanie:
1. Ciasto:
Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać olej, wodę, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać ubite na sztywno białka i ponownie wymieszać. Całość podzielić na
4 części, do każdej dodać jeden z kolorowych barwników i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do 4 keksówek, wysmarowanych olejem i wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 31 x 11cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30minut.
2. Krem cytrynowy:
Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać z budyniami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z budyniami, ugotować jak budyń. Następnie jeszcze do ciepłego budyniu wsypać galaretkę i wlać sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wcześniej ugotowany cytrynowy budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu.
3. Polewa: (polewę czekoladową jak i białą wykonać w ten sam sposób).
Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
4. Do formy przełożyć ciasto zielone, posmarować 1/3 kremu cytrynowego, przykryć niebieskim ciastem, posmarować drugą częścią kremu, przykryć różowym ciastem, posmarować resztą kremu i przykryć ostatnim żółtym ciastem. Na wierzchu polać białą i czekoladową polewą (na przemian) i posypać kolorową posypką.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤