Jogurtowe placuszki z truskawkami

Przepis


Jogurtowe placuszki z truskawkami

Placuszki ze świeżymi truskawkami posypane cukrem pudrem, szklanka zimnego mleka lub gorącego kakao to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa i wakacji spędzanych na wsi u mojej babci.
Składniki:
370ml jogurtu naturalnego
200g świeżych truskawek
3 jajka
3 łyżki masła
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypt soli
klarowane masło
cukier puder
Wykonanie:
1. Jogurt zmiksować z jajkami, solą i roztopionym masłem, dodać cukry i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.
2. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w grubsze plastry.
3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła, nakładać łyżką porcję ciasta. Na uformowane placuszki układać plastry truskawek a następnie odwrócić placuszki i usmażyć na drugiej stronie.
4. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤