Placuszki truskawkowe na zsiadłym mleku

Przepis


Składniki:

35 dag mąki pszennej
2 szklanki kwaśnego mleka
3 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
truskawki
cukier puder do posypania placuszków

Kwaśne mleko zmiksować na jednolitą masę z jajkami oraz cukrem waniliowym. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować,aż masa zrobi się puszysta.
Truskawki umyć,osuszyć,oderwać szypułki i pokroić w plastry ( jedna truskawka na 2 - 3 plasterki w zależności od wielkości).
Truskawki można delikatnie wymieszać z masą albo wkładać je dopiero na patelni w trakcie smażenia placuszków ( ja tak robiłam).
Dużą łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z olejem.Zachować odstępy gdyż placuszki rosną.Zmniejszyć ogień i smażyć .....gdy placuszki lekko podrosną nałożyć na nie po kilka plasterków truskawek. Przy pomocy łopatki odwrócić je na drugą stronę i smażyć krótką chwilę.
Przed nałożeniem kolejnej partii placuszków warto patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym i wlać nowy olej - placuszki nie będą się przypalać.
Gotowe podawać gorące na ogrzanym półmisku posypane cukrem pudrem.
@Anna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤