Ciasto czekoladowe z kremem

Przepis


Coś dla miłośników czekolady :)Ciasto przypomina nasączoną gąbkę, jest przyjemnie czekoladowe, wilgotne i bardzo delikatne. Ja swoje przełożyłam kremem czekoladowym i bitą śmietaną. Szybkie w wykonaniu i na prawdę smaczne.Polecam bardzo.

Składniki na ciasto czekoladowe:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej*
2 szklanki cukru
3/4 szklanki kakao
1,5 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka maślanki
110g masła roztopionego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka gorącej kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na szklankę wody)

Krem czekoladowy (krem ganache):

200g gorzkiej czekolady
250ml śmietany kremówki

Dodatkowo:

śmietana kremówka
ok 1 łyżki cukru pudru( do smaku)
wiórka czekoladowe
Rozmiary formy do pieczenia: 2 tortownice o średnicy 23 cm **

W misce wymieszać mąkę, cukier kakao, sodę i sól. Dodać jajka, maślankę, roztopione masło, ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wlać kawę, wymieszać ( masa jest bardzo rzadka ) . Formy o średnicy 23cm ( formy muszą być bardzo szczelne najlepsze bez wyjmowanego dna!!) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto do dwóch foremek. Piec w temperaturze 170ºC przez 30-35 ( ciasto jest upieczone gdy wsadzamy patyczek i pozostanie na nim kilka wilgotnych okruszków). Gotowe wystudzić.

Przygotowanie kremu ganache :

Czekoladę połamać na kawałki, wlać śmietankę i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady ( tak jak robimy polewę do ciast). Schłodzić w lodówce, mieszać co jakiś czas, aby nie stężała. Wyjąć i za pomocą trzepaczki-rózgi ubijać, aż się dobrze „napowietrzy” (będzie się sztywniej trzymać).
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder.

Na paterze położyć pierwszy blat ciasta, rozsmarować gotowy krem czekoladowy, przykryć drugim blatem. Na wierzch ciasta położyć śmietanę kremówkę i posypać wiórkami czekoladowymi.

Forma 23/23 cm
@Dorota
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤