KOSTKA ALPEJSKA

Przepis


Składniki (forma 25x38cm):
Biszkopt:
4 jajka ( osobno białka i żółtka)
szczypta soli
½ szklanki drobnego cukru
⅓ mąki pszennej
⅓ szklanki ciemnego kakao
Krem:
puszka masy kajmakowej 400g
200g masła
4 łyżki ajerkoniaku lub 2 łyżki mocnej kawy ( zrobionej z 1 łyżeczki kawy sypanej )
300-400g małych bezików
Warstwa z bitą śmietaną:
800g śmietany kremówki 30-36%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny lub limonki
1 łyżka żelatyny
Do nasączenia:
około 5 łyżek wody wymieszanych z 3 łyżkami np. likieru kawowego lub wódki lub soku z cytryny lub herbaty
Dodatkowo:
260g powideł śliwkowych lub innego ulubionego dżemu
50g gorzkiej czekolady
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤