Waniliowy serniczek na zimno

Przepis


Składniki:
250 g ricotty
20 g mlecznej cekolady
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szkl gorącej wody
1 łyżka żelatyny
ziarenka z 1 laski wanilii
1 łyżeczka oleju rzepakowego
szczypta soli
mięta
tortownica śr. 16 cm
Przygotowanie:
Białko oddzielamy od żółtka, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i miksujemy aż piana stanie się szklista. Wtedy dodajemy żółtko i miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy dno oraz boki olejem. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 25 min w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia. Ricottę przekładamy do miski i mieszamy z pozostałym cukrem pudrem. Laskę wanilii przekrajamy na pół i wyskrobujemy z niej ziarenka tępą stroną noża. Dodajemy wanilię do serka i mieszamy. Następnie dolewamy ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Wylewamy masę serową na wystudzony biszkopt ( włożony do blaszki w której się piekł). Czekoladę ścieramy na tarce jarzynowej i posypujemy nią serniczek. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy miętą.

@Natalia
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤