Karpatka czekoladowa

Przepis


Składniki:
150 g masła
3/4 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka kakao
1 szklanka wody
Krem:
750 ml mleka
2 żółtka
200 g masła
1/2 szklanki cukru
100 g gorzkiej czekolady
80 g mąki ziemniaczanej
80 g mąki pszennej
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wodę zagotuj z 150 g masła. Po czym zdejmij z ognia, powoli mieszając dodaj kakao oraz mąkę.
Postaw jeszcze raz na ogniu i gotuj cały czas mieszając przez ok. 3 minuty. Odstaw by ostygło.
Gdy ciasto ostygnie zmiksuj je mikserem dodając po jednym jajku, a na koniec sól i proszek do pieczenia.
Ciasto podziel na dwie równe części i przełóż do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w 180 C. przez ok. 45 minut.
Ostudź.
Przygotuj krem.
500 ml mleka zagotuj z cukrem. W pozostałym mleku wymieszaj żółtka,obie mąki , oraz cukier wanilinowy. Ugotuj budyń/ Następnie odstaw aby ostygł. Czekoladę rozpuść i ostudź.
Masło utrzyj na puch. Porcjami dodawaj ostudzony budyń. Na koniec dodaj czekoladę i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowany krem wyłóż na ciasto i przykryj drugim blatem. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
@Ewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤