Półksiężyce z jabłkiem i nutą cynamonu - Swiatciast.pl

Półksiężyce z jabłkiem i nutą cynamonu

Przepis


Półksiężyce z jabłkiem i nutą cynamonu
14. 05.2017 | 09:47
Blog Szalona Kuchnia Eweliny (2).JPG
Pieczone chrupiące ciasteczka ze świeżymi jabłkami, posypane pachnącym cynamonem to moja propozycja dla fanów słodkości z królem polskich owoców.
Składniki:
260g mąki pszennej
120g masła extra
60g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 całe jajko
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jabłka
1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta)
olej do wysmarowania formy
Cukier cynamonowy:
2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek cukru
Wykonanie:
1. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki o grubości 5-7mm.
2. Cukier cynamonowy: cukier wymieszać z cynamonem.
3. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukry, jajko, żółtko, śmietanę i proszek do pieczenia. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3mm i wykrawać kółka o średnicy 9cm. Na każde kółko położyć, kawałek jabłka, złożyć na pół. Gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

Bananowa Randka HIT LATA!

Zobacz również te inspiracje:

następna inspiracja ➤

Sprawdź nas na facebooku: